Čtenáři světa

23. 9. 2016 -

Putovní výstava fotografií autora Libora Bureše

Až do konce října 2016 si můžete prohlédnout v knihovně a studijních prostorách v Brně a v Lednici fotografie čtenářů celého světa.

Pozvánka na výstavu

Autor sám o výstavě říká:

"Věřte mi, že při fotografování kdekoliv ve světě dodržuji jednu zásadu - nikdy nefotit lidi proti jejich vůli. Většinou se snažím s fotografovanými lidmi navázat kontakt, někdy dokonce naplno požádat o možnost, pořídit si snímek. Pravdou je, že mnoho fotografií lidí vzniklo bez vědomí fotografovaných se známým citátem „co oči nevidí.....".
Jedinou skupinou mých „obětí", jichž se neptám, jsou čtenáři, čtenáři novin, časopisů nebo knih, kteří jsou většinou zabráni dočetby tak, že nehrozí nebezpečí jejich protestu či nevole. A tak když se toulám po ulicích, náměstích nebo parcích, kde lidé tráví chvilky pohody a odpočinku četbou zábavné literatury, odborného tisku či bulváru, tam vytahuji fotoaparát a v klidu si vybírám ten nejlepší záběr do četby pohrouženého člověka.
Lidé ve všech koutech naší planety čtou a tak se v mém hledáčku objevují studenti připravující se na zkoušky, byznysmeni sledující kurzy na burze, hosté v restauraci nebo kavárně při výběru menu, nebo trhovci, u jejichž stánku právě nejsou kupující.
A tak berte tuto výstavku nikoliv jako předem promyšlený soubor fotografií čtenářů, ale jako momentky ze světa, ve kterém se čte, a čte, a čte ..."