Vizualizace dat a grafy: jak o nich přemýšlet (nejen v odborných publikacích)

4. 3. 2024 -

19. března 2024, od 14:00

Knihovna MENDELU vás srdečně zveme k registraci na první letošní akci z cyklu přednášek odborníků z nejrůznějších oblastí, ve které se společně s Tomášem Markem z FF MUNI zaměříme na vizualizaci dat. 

Anotace: Vizualizace je jedním z nástrojů, pomocí kterých se vypořádáváme s velkým množstvím dat kolem nás. Málokdy ale o grafech přemýšlíme jako o silném komunikačním nástroji, a málokdy jim v našich publikacích věnujeme tolik času, kolik si zaslouží. Jak o grafech přemýšlet, když je čteme i tvoříme? Na co si dát pozor, abychom se nedopustili nechtěné vizuální manipulace? A jak využít základy vizuálního vnímání k vystavění silného argumentu nad daty? V rámci setkání se na některé zajímavé aspekty vizuální komunikace dat zaměříme prakticky a na příkladech z vědecké i mediální praxe.  

Po přednášce bude prostor pro diskuzi a vaše dotazy.

Přednášející: Mgr. Tomáš Marek pracuje na Katedře informačních studií a knihovnictví na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Dlouhodobě se věnuje tématu vizualizace dat, základy vizualizace dat na FF MUNI vyučuje a nepravidelně též školí. Podílí se na organizaci pravidelného setkávání odborníků z české praxe datové vizualizace.

Kdy: 19. 3. 2024 od 14:00  

Kde: online

Jazyk přednášky: CZE

Pro koho: akademičky/akademici, studentky/studenti

Registrace